MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

O mne – MUDr. Linda Králiková

Andrej Bielik

Moja mama je fyzioterapeut, takže od mala som sledovala ako pracuje s ľuďmi, ako ich lieči. V podstate som vyrastala na rehabilitácii, kedže som chodila zo školy, ktorá bola vedľa nemocnice za mamou. Videla som, ako mamina dokáže jednoduchými  manuálnymi metódami a cvičením pacientom výrazne pomôcť. Postupne  ma zaúčala do tajov fyzioterapie, najmä mäkkých techník, masáže a cvičení. Keď som sa rozhodovala o tom, kam pôjdem na VŠ vychádzala mi len medicína 😀 Keď som doštudovala VŠ, rozhodovala som sa do akého odboru pôjdem, nemala som nič vytipované, kedže ma bavilo asi všetko. Nakoniec mi vyšla fyzioterapia a rehabilitácia, takže jablko nepadlo ďaleko od stromu.

Pri stanovení diagnóz používate  postupy manuálnej liečby a musíte mať vedomosti v podstate zo všetkých medicínskych odborov.  Ako vyzerá vyšetrenie?

Kedže naši pacienti môžu mať rôzne ochorenia musím o nich vedieť pri aplikácii elektroliečby a tiež aj pri manuálnej alebo manipulačnej liečbe. Je dôležité rozlíšiť napr. infarkt od bolestí na hrudi spôsobenej nevhodným držaním tela. Alebo  je treba zobrať do úvahy ochorenia ako osteoporoza, nádorové ochorenia atd. Mám pacientov zo všetkých odborov a športovcov. Najčastejšie ich trápi bolesť chrbtice a  končatín z preťaženia pohybového systému. Veľmi dôležitá je rehabilitácia po rôznych zraneniach.

Ako sa pozeráte na pacienta, keď k Vám príde na vyšetrenie?

Ako na individálnu bytosť, na to aký je somatotyp – chudý, tučný, dlhý, svalnatý a pod. :). Pridružené ochorenia, typ jeho práce, dôležitá je aj psychika pacienta.

Aké liečebné metódy preferujete a používate?

Viac-menej všetky rehabilitačné postupy, pretože vôbec nezaťažujú pacienta ako lieky alebo operácie. Fyzikálne liečba, teda  elektroliečba a manuálna liečba –  sa dopĺňajú. Najradšej mám liečbu pomocou rúk – mäkké techniky, mobilizácie, naprávanie a cvičenie. Jedno bez druhého nefunguje moc dobre, je dôležité svalstvo uvoľniť  a potom posilniť. Iba samotné mäkké techniky nestačia, pokiaľ človek ďalej  necvičí, pretože bolesti a porucha sa môže vracať. Fyzikálna liečba, teda napríklad laser, magnet, elektrika nám pomáhajú uvoľniť zase štrutktúry, ktoré sú hlbšie, nedosiahnuteľné rukou, alebo sa manipuláciou nedajú uvoľniť.

Fyzioactive používa veľmi výkonné terapeutické prístroje najnovšej generácie. Výkonovo sú niekoľkonásobne účinnejšie. Čo nám k nim viete povedať?

Vysokovýkonný laser preniká oveľa hlbšie (až 10cm) ako obyčajný laser, takže lieči aj štruktúry hlboko uložené. Takisto aj vysokovýkonný magnet preniká až 10 cm, výkon má 2,5 tesla, podobne ako magnetická rezonancia, akurát že magnetické pole je presne nasmerované a je to pulzné dynamické pole. Liečba účinnejšia a postačí menej opakovaní terapie.

Aký je rozdiel, keď ma niečo napríklad bolí a chcem navštíviť odborníka. Kedy ísť za fyzioterapeutom a kedy za lekárom fyziatrom?

Ak chcete odborné vyšetrenie a určenie naozaj správneho terapeutického postupu, je treba konzultovať lekára fyziatra (odbornosť FBLR -fyziatria, balneologia a liečebná rehabilitácia). Fyzioterapeuta navštívte pokiaľ už viete čo Vám je a chcete hlavne cvičiť.

Pomáhate odborne rásť ostatným kolegom fyziatrom a fyziaterapeutom. 

Baví ma učiť a odovzdávať moje vedomosti ďalej. Často som sa musela učiť veľa vecí sama a dlho mi to trvalo. Takže keď môžem niekomu pomôcť a urýchliť mu cestu tak pomôžem.

Ste mladá lekárka, avšak máte za sebou tisíce vyšetrení pacientov. S akými problémami sa stretávate najčastejšie?

Stretávam sa so všetkými možnými ochoreniami. Najviac asi bolesti chrbtice, preťaženie horných končatín, chybné držanie tela, stavy po ortopedických operáciách a zraneniach, neurologické ochorenia, cievne ochorenia…

Vo svojom prístupe sa snažíte pomerne úspešne ukázať, že často sa dá predísť ortopedickým, či chirurgickým zákrokom prevenciou, cvičením, či nápravou stereotypov.

Všímam si, že v dnešnej technickej dobe  ustupuje liečba vlastnou intuíciou a samoliečením tela. Máme možnosti zobrazenia poškodených štruktúr, napr. magnetická rezonancia nám ukáže vyskočenú platničku. Neurochirurg jednoznačne povie operovať, lebo podľa nálezu to vyzerá hrozne. Ale pacient sa môže mať relatívne dobre, bolesti mu po rehabilitačnej, prípadne analgetickej liečbe pominú. Pokiaľ sa stav nezhoršuje, operácia nie je potrebná. Operácie prinášajú isté riziká – uspatie pacienta, samotný operačný zákrok – porušenie štruktúr a podobne. Telo si vie do veľkej miery pomôcť aj samé, keď mu na to vytvoríme vhodné podmienky. Treba si však uvedomiť, že sa o telo treba starať, nepreťažovať a pravidelne cvičiť.

Veľmi často sa stretávate s “liečením” bolestí chrbtice liekmi od bolesti. Avšak nedajú sa niektoré stavy riešiť aj inak?

Dajú a to práve prostriedkami používanými v rehabilitačnej liečbe. Uľaviť od bolesti dokážeme aj elektroliečbou, správne použitými manuálnymi technikami a niekto sa môže čudovať – cvičením. Ale nie cvičením v posilňovni 🙂 Najskôr sa musia uvoľniť skrátené a tuhé svaly až následne sa môžu posilňovať. Mnohí ľudia mi hovoria, že keby necvičili, tak by už neboli 😀 Tabletky neriešia,  len oddiaľujú problém. Bolí Vás chrbtica, dáte si tabletku, bolesť pominie na nejakú dobu, potom znovu a znovu, až sa môže stať že platnička vyletí a stlačí miešny kanál, alebo odstup nervu. A to si žiada dlhodobú liečbu, pn-ku, často krát aj operáciu. Keby tento človek riešil problém s chrbtom hneď na začiatku, nemuselo to dakto dopadnúť. Čiže najlepšia je prevencia a včasná liečba.

Kontaktujte nás