MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Ako je to s “naprávaním” chrbtice?

Linda Králiková

Často sa ma pacienti pýtajú otázku, či sa majú dať naprávať. Hlavne po tom, čo ich vyšetrím a pouvoľňujem Niekedy nie je potrebné niečo “puknúť”, ale skôr uvoľniť mobilizáciou. Naprávanie, alebo manipulačnú liečbu môže na Slovensku vykonávať LEN rehabilitačný lekár (fyziater),  ktorý musí zvládnuť na to určené kurzy a skúšky.

Bohužiaľ sa stretávam s poškodenými ľuďmi od naprávačov v ambulancii pravidelne. Jasné, že niektorí majú naozaj dar. Ale čo takí, čo ľudí zavádzajú a klamú? Títo ľudia sa titulujú chiropraktikmi, čo je klamstvo, pretože chiropraxiu môžete študovať len v USA, alebo vo Veľkej Británii a je to minimálne 4 ročné štúdium. Doklad o tom čo urobia na Vašej chrbtici nedostanete.

Keď Vám ublížia, alebo poškodia nič sa im nestane a ešte si za to aj zaplatíte. Bohužiaľ legislatíva im to zatiaľ umožňuje.
Moje odporučenie znie, dajte sa radšej odborne vyšetriť lekárom, ktorý Vás správne vyšetrí, pozrie si Vašu zdravotnú dokumentáciu a potom zvolí správnu liečbu. Nemusí Vás zrovna “naprávať a popraskať”, existuje viacero metodík na uvoľnenie boľavých svalov a kĺbov. 

Kontaktujte nás