MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Máte vyžarovanie do ruky, alebo nohy a nie je to platnička?

Linda Králiková

Pri preťažení svalov chrbtice, či už driekovej alebo krčnej, dochádza k spazmu svalov. Spazmus znamená kŕčovité stuhnutie svalu. Keď sa nám to stane, cítime pálenie, mravenčenie a bolesť v danom svale. Napríklad v svaloch krku a pliec to býva často. Takto stuhnuté svaly môžu vyžarovať bolesti aj na vzdialené miesta. Môže sa šíriť tŕpnutie do končatín. Pravedpodobne dochádza k šíreniu cez svalové a fasciové prepojenia. Fascie sú jemné pavučinovité obaly svalov, ktoré sú prepojené navzájom a sú v celom tele.
Môže tiež dochádzať k útlaku nervov, ktoré prechádzajú popod alebo medzi svalmi. Najčastejšie to býva sedací nerv, ktorý prechádza okolo alebo cez hruškovitý sval pod sedacím svalstvom. Záleží od varianty uloženia nervov.

Často sa stretávam s tým, že pacienti majú napríklad vyžarovanie do ruky a podľa magnetickej rezonancie tam platnička vysunutá vôbec nie je.
Aká je terapia? Spočíva v uvoľnení näpätých svalov, pomocou manuálnych techník a fyzikálnych metód (super inductive system, high intensity laser, elektroliečba), tejpovanie. Dôležitá je úprava držania tela a cvičenie. Ďalšie metódy, ktoré sú vhodné je plávanie, relaxačné procedúry a podobne.

Kontaktujte nás