MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Cvičenie ako liek

Linda Králiková

Zdravé cvičenie a pohyb je liek pre naše telo. Ak je robené správne, má výhody, ktoré lieky nemajú – nezaťažuje organizmus chemickými látkami. Naopak, telo si vyrába vlastné látky zvyšujúce radosť a utlmujúce bolesť – endorfíny.

Nemyslím však ťažkú fyzickú prácu alebo cvičenie s činkami. Mám na mysli cvičenie, ktoré je zamerané na uvoľnenie skrátených a stuhnutých svalov, na posilnenie oslabených svalov, správne držanie tela a podobne.
Veľa porúch pohybového systému pramení práve z nesprávneho držania tela, napríklad predsunuté držanie hlavy a pliec, hrbenie sa, stoj s miernym predklonom alebo záklonom tela, ploché nohy.

Pozitívne účinky:
-zachovávanie rozsahu pohybu v kĺboch, tým predchádza tuhnutiu klbov a svalov
-prevencia upchávania ciev srdca a mozgu
-prevencia ochabovania svalov, starnutia mozgu
-zlepšenie metabolizmu tela, využitie tukov a cukrov
-prevencia chorôb ako cukrovka, infarkt, cievna mozgová príhoda, bolesti pohybového systému, chrbtice, poškodenie platničiek, artróza
-spomalenie starnutia.

Kedy je vhodné: vždy, pokiaľ sa môžete hýbať. Cvičit sa dá aj na lôžku, alebo aj v predstavách. Je vedecky dokázané, že aj takéto cvičenie pomáha.
Kontraindikácie: ak máte zákaz pohybu z rôznych príčin, horúčkovité a ťažké zápalové stavy, čerstvé úrazy, zlomeniny – záleží od lokality.

U nás cvičíme klasické rehabilitačné cvičenia, jógové cviky, SM systém.
Viac info na www.fyzioactive.sk

Kontaktujte nás