MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Hrbolček na lopatke – prípad z praxe

Linda Králiková

Ak má pacient napríklad skoliozu a nesprávne držanie tela a posilňuje vo fitku nie úplne vhodným spôsobom, môže si tým viac uškodiť ako pomôcť. Jeden príklad s praxe, ako chalan so skoliozou posilňoval tak, že sa mu spravil “hrbolček” na lopatke. Nie je to správne pomenovanie, pretože to v skutočnosti žiadny hrbolček nebol. Bola to lopata, ktorá bola vydvihnutá ťahom svalov smerom hore. Pri palpácii sa preto zdalo, že na lopatke niečo narástlo. Na RTG snímku sa však nič také nepreukázalo. Bolo však vidieť zdvihnutie a rotáciu lopatky.
Nesprávnym cvičením si človek môže podporiť nevhodné postavenie lopatky a posilniť sval zdvíhač lopatky, ktorý ju vytiahne dohora. Čiže môžeme si všimnúť zdvinutú lopatku na jednej strane a výrazné odstávanie. Stabilizátory lopatiek ostávajú oslabené.

V terapii by som doporučila vrátiť na začiatok, treba uvoľniť skrátený zdvíhač lopatky, skrátené prsné svaly a trapézy. Potom je nutné začať posilňovať fixátory lopatiek a trupové svaly. Dbať na správne východzie pozície. Na uvoľnenie skrátených svalov je môžeme využiť laser, SIS,elektroliečbu. Do budúcna sú vhodné jogové symetrické cvičenia, alebo cvičenia z SM systemu, ktoré uvoľňujú skrátené svaly a posilňujú oslabené

Kontaktujte nás