MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Prečo nás bolí krčná chrbtica?

Linda Králiková

S bolesťami krčnej chrbtice má mnoho ľudí skúsenosti. Veľa z nich chodí na rehabilitáciu. Ďalší sa  topia v záplave informácií z internetu. Príčin je veľa: nesprávne držanie tela, preťažovanie svalov pri práci, pri počítači atď…ak sa tieto poruchy včas neodstránia, môže dôjsť až k poruche platničiek a nervových koreňov. Porucha statiky – nesprávne zakrivenie krčnej chrbtice, má z následok opotrebovanie medzistavcových kĺbikov tvorbu výrastkov. Výrastky sú len ďalšie následky dlhodobého nesprávneho zaťaženia. Na začiatku je teda najčastejšie bolesť svalov, najmä trapézov, zdvíhačov lopatiek, kývačov hlavy a pod.

Čo s tým? Najlepšie čo môžete spraviť, je začať cvičiť a sledovať držanie vlastného tela. Dajte si otázky typu ako sedím pri počítači? Ako nosím tašky? Ako sedím pri sledovaní telky? Koľko pozerám do mobilu ( s predklonom hlavy)?

Sme to často my sami, kto si nevšíma signály tela, nič s tým nerobí a potom sa čudujeme, kedy sa nám to stalo. Napríklad ráno nedokážeme vstať z postele, seklo nás pri bežnom pohybe, len nás ofúkne a začne nás bolieť plece… Tabletky neriešia príčinu, len tlmia bolesti. Áno, prvý deň dva je dobré si dať aj tabletku na prekonanie nepríjemnej bolesti. Ale potom to treba riešiť, najmä ak je to opakovane. Ak si nevieme poradiť čo cvičiť a chceme si dopriať adekvátnu liečbu, treba zájsť k odborníkom na rehabilitáciu, ktorí Vás dôkladne vyšetria od pät po hlavu

Kontaktujte nás