MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Borelióza, mýty a fakty

Linda Králiková

Naozaj veľmi veľa sa stretávam s diagnózou borelióza. Pacienti ju majú uvedenú v záznamoch, niekedy sa na ňu opakovane preliečujú antibiotikami a pripisujú jej bolesti kĺbov. Niekedy sa na boreliozu zhadzuje už všetko možné.

Nedalo mi to a pátrala som, ako to s tou boreliozou vlastne je. Možno sa na mňa bude niekto aj hnevať, ale je to potvrdené infektológmi, ktorí sa touto problematikou zaoberajú.
Ak dostanete boreliozu z kliešťa, teda túto baktériu, môže alebo nemusí sa Vám objaviť na tele červený fľak, tzv. erytema migrans. Následne sa preliečite antibiotikami. To, že vo Vašej krvi pretrvávajú protilátky aj po preliečení, je normálne. Neznamená to, že sa baktéria nachádza v krvi. Opakované užívanie antibiotík je nevhodné a zbytočné.Nadmeré užívanie antibiotickej liečby má za následok nežiaduce účinky – zníženie imunity a poškodenie flóry slizníc čriev.
To, že ste mali v minulosti boreliozu, ktorá bola preliečená a 

mávate občas bolesti kĺbov, neznamená, že ju máte stále.

Bolesti však vieme liečiť fyzikálnou terapiou, konkrétne vysokofrekvenčnou magnetoterapiou, vysokointnzívnym laserom a klasickou elektroliečbou. Je šetrná telu, nezaťažuje tráviaci systém a nemá vedľajšie účinky.
Ak chcete riešiť bolesti kĺbov, sme tu pre Vás www.fyzioactive.sk

Kto mi neverí, môže si prečítať článok:
Viac na http://www.zdravotnickydenik.cz/…/bludy-kolem-lecby-boreli…/

Kontaktujte nás