MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Pitný režim

Linda Králiková

Viete o tom, že voda tvorí väčšinu nášho tela? Až 50-60 %. Vekom sa objem vody znižuje. Voda je základ pre fungovanie každej bunky v tele.
Ak je v bunkách nedostatok vody, nepracujú správne. Hromadia sa tam splodiny metabolizmu, ktoré z tela dostatočne neodchádzajú. Potom máme problémy s pečeňou, obličkami, cievami, s krvným tlakom, so srdcom, s kĺbami, svalmi, s funkciou mozgu, priberáme na váhe atď…Keby sme pili dostatočný objem vody, mnoho chorôb by sme aninemali.

Čo môžeme pre to urobiť? Vypiť za deň aspoň 3 l, slovom tri litre vody. Odhadnúť správny objem je ťažšie, preto si môžeme postaviť džbán vody cca 1,5 litra na viditeľné miesto a vypiť doobeda. Poobede vypite druhý džbán:)

Nezabudnite, že pri fyzickej námahe, športe, potení, teplom počasí sa potrebný objem zvyšuje!

Veľa ľudí hovorí, že necíti smäd. Ale to neznamená, že telo vodu nepotrebuje! Pocit smädu vekom alebo nedostatočným pitím vyhasína.
Najlepšia je čistá voda, ale môžeme tam zaradiť aj čaj a minerálky. Káva sa do pitného režimu neradí, skôr odvodňuje organizmus.
Kto nemá rád obyčajnú vodu, môže si pridať plátky citrónu. Sladkým nápojom sa radšej vyhnite. Obsahujú často veľa cukru, s ktorým dodávame telu až príliš veľa energie, ktorá sa nám ukladá v podobe tuku. Veľa cukru spôsobuje ďalšie ochorenia.

Na zdravie priatelia

Kontaktujte nás