MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Chôdza na boso…?!

Linda Králiková

Veľa ľudí na mňa pozerá s prekvapením, keď poviem, že je zdravé chodiť na boso. Je zvláštne, že stačilo pár rokov a ľudia si zvykli na topánky tak, že bez nich nevedia fungovať. Bohužiaľ, naše chodidlo si však až tak nezvyklo. Narodili sme sa bosí. Keby príroda chcela, noha by vyzerala inak, možno by sme mali by niečo ako kopýtka.
Pritom noha dokáže veľa, všimnite si handikepovaných ľudí, ktorí používajú nohy namiesto rúk. Skúste si dať hrubé a tuhé rukavice na ruky a skúste niečo robiť. Ako to pôjde? No…zle.
Keď nosíme hrubé, tuhé a malé topánky, chodidlo v nich nepracuje. Nervové zakončenia a svaly ochabujú, lebo nedostávajú signály. Výsledok je plochá noha, hallux valgus, bolesti nôh, studené nohy…
Zabudnite na slová od babky, že nesmiete chodiť bosí. Je to blbosť. Deti by takisto mali chodiť čo najviac bosé. Je to preto, aby sa trénovali svaly na chodidle už od začiatku.
Jasné, že nohy treba trénovať postupne. Nikto nechce aby ste chodili po meste hneď celé hodiny bosí. Ale začnite napríklad doma na záhrade. Alebo na lúke, kde je to úplne v pohode. Zo začiatku treba chodiť menej a postupne pridávať. Môže to aj chvíľu bolieť, než si noha zvykne.
Výsledok bude, že nebudete mať bolesti, nebudete mať ploché nohy a celkovo sa budete cítiť lepšie.
Ak sa chcete poradiť čo robiť, prípadne je už potrebná liečba, neváhajte sa na mňa obrátiť.

chôdza na boso
chôdza na boso
noha v topánke
noha v topánke

Kontaktujte nás