MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Deti a sedenie

Linda Králiková

Kedy má dieťa začať samostatne sedieť?

Dieťa sa od narodenia postupne vyvíja. Postupným učením sa jeho pohybové schopnosti zlepšujú. Učí sa mozog a následne aj celý nervový a pohybový systém. 
Zdravé dieťa by malo vedieť samo krátko pasívne sedieť cca okolo 6 mesiaca. Pasívny sed, že my ho posadíme, samé sa posadiť ešte nedokáže. To ale neznamená, že môže takto sedieť celý deň alebo by nebodaj muselo. Nie. Môže sedieť na krátky čas, napr. kým ho nakŕmime, alebo sa s ním pohráme. 
Pretože sa samo nedokáže pohybovať a posadiť, nemá ešte dostatočne silné svaly a pri pasívnom sede sa “hrbí”. Svaly ešte nemajú dostatočnú silu urdžať telo v tejto polohe. Preto pri predčasnom posadzovaní môžeme dieťaťu skôr uškodiť. 
Ak ešte nesedí, v žiadnom prípade ho násilne neposadzujeme do kresla a neobkladáme vankúšmi!

Taktiež neťaháme deti za rúčky z ľahu do sedu! Toto slúži len na test a má ho vykonávať len lekár pri vyšetrení alebo fyzioterapeut.
Samostatne sa deti začínajú posadzovať okolo 8. mesiaca. Predchádza tomu však krátke plazenie a štvornožkovanie. Z tohoto pohybového vzorca sa dokáže samo posadiť. Vtedy by už malo mať dostatočne vyvinuté a silné chrbtové svalstvo. 
Najskôr začína sedieť v tzv. “šikmom sede” a potom normálne, s vystretým chrbátikom. Nemalo by sa už hrbiť. Preto motivujme deti k plazeniu a štvornožkovaniu, k pohybu. Nie k pasívnemu sedeniu. 
Veľa rodičov mi povie “náš syn neštvornožokoval, on rovno chodil”.  Je naozaj pravda, že niektoré deti neštvornožkujú. Vždy však záleží na danom dieťati, ako to zvláda. Pohybový vzor štvornožkovanie je však dôležitý pre správny vývoj kostry a svalov. Ono sa to môže odraziť v neskoršom veku. Či už chabým držaním tela, svalovou nerovnováhou, skoliózou, bolesťami chrbtice alebo plochými nohami.

Je dôležité dieťa násilne neposadzovať, nepomáhať mu, nepodávať predmety. Musí sa snažiť samé. Musí sa naučiť správne sa pohybovať, aby sa dobre vyvinul nervový systém, svaly a kostra.

Pohyb je základ života 🙂

Kontaktujte nás