MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Operovať, či neoperovať chrbticu?

Linda Králiková

Je to  závažná téma. Bohužiaľ, pacienti často nevedia do čoho idú ani čo to obnáša. Stotožňujem sa rozdelením podľa nášho profesora rehabilitácie MUDr. Gúthom:

1. Kedy určite neoperovať? Keď NIE JE nález štrukturálnej poruchy, napríklad výhrez disku, ktorý by tlačil na miechu a nervové korene. Bolesti chrbtice sú na podklade funkčných(na úrovni svalov, väzov, blokád kĺbikov) porúch, ktoré sa dajú rehabilitáciou a cvičením odstrániť, zmierniť.
2. Kedy operovať? Keď sú bolesti neznesiteľné, lieky od bolesti nezaberajú, je náhle oslabená noha, náhle vzniknutý únik moču a stolice, náhle znížená citlivosť v rozkroku a na vnútornej strane stehien, prípadne 1 nohy
3. Sporné prípady: je nález aj štrukturálny, aj funkčný. To znamená, na magnetickej rezonancii sa nájde výhrez disku, s kontaktom na miechu alebo nervové korene, ale bolesti po niekoľkých dňoch liečby ustúpia. Nie je dráždenie koreňa so stálym vyžarovaním do nohy, objavuje sa čas od času a potom prestane, bolesti chrbtice sú prechodné. Základ je neoperovať nález na magnetickej rezonancii, ale pacienta podľa jeho klinického stavu.

Prečo som ja za “neoperovať”?
Myslím si, že treba všetko urobiť aby sme sa operácii vyhli. Operácia by mala byť posledným riešením. Najmä tá, kde sa už stavce fixujú kovovým materiálom. Pri silnej bolesti sú dôležité prvé dni byť v kľude, vhodné je infúzne preliečenie. Následne je veľmi dôležitá rehabilitačná liečba a to čím skôr.

Každý organizmus má schopnosť regenerácie. Len sme to my, kto mu musí poskytnúť šancu na liečenie. Mala som niekoľko prípadov pacientov s ťažkou extrúziou disku, čiže prasknutia a vysunutia platničky, ktorí nešli na operáciu a sú na tom dobre. Pravidelným cvičením a dodržiavaním zásad ochrany chrbtice dokázali svoj stav stabilizovať a fungovať normálne.

Mnohokrát prídu pacienti už po operácii chrbtice na rehabilitáciu, ktorí predtým nikdy necvičili. Viete aké ťažké je presvedčiť niekoho cvičiť, kto predtým necvičil, nevie ovládať svoje telo a nemá svaly? Keď necvičíme, svaly, ktoré držia chrbticu mnoho krát atrofujú, zmenšia sa až vymiznú. Po operácii je to ešte horšie, svaly atrofujú viac. Títo pacienti majú už aj zafixované nesprávne držanie tela a naučené nevhodné pohyby. Tiež majú strach sa hýbať. Dostávajú sa potom do bludného kruhu bolestí a liekov.
Preto je najdôležitejšia prevencia. Keď začneme mať problémy, treba to riešiť. Ale nie tabletkou. Tá nás na chvíľu zbaví bolesti, ale problém nerieši. Riešením je správna rehabilitácia a cvičenie.

Na našej ambulancii ponúkame najmodernejšie klinicky overené metódy – liečbu vysokofrekvenčnou magnetoterapiou priamo na výhrez disku, na uvoľnenie svalov, regeneráciu nervov. Ďalej využívame liečbu vysokointenzívnym laserom, ktorá naštartuje liečivé procesy na bunkovej úrovni. Naučíme Vás aj správne cvičiť.

Nečakajte až sa Váš stav zhorší, objednajte sa u nás na vyšetrenie, diagnostiku a odbornú liečbu. Online objednávanie presného termínu a viac info na: www.fyzioactive.sk/rezervacie

Kontaktujte nás