MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Zlomenina a zloženie sádrovej dlahy

Linda Králiková

 

Pri zlomenine je pre zhojenie dôležité na určitý čas znehybnenie. Najčastejšie sa používa sádrová dlaha, prípadne ortéza. Po zložení sádry veľa pacientov zistí, že ruka/noha je slabá. Je to preto, lebo svaly pri výrazne obmedzenom pohybe ochabujú. Mnohokrát sa ľudia boja s končatinou po sňatí sádry hýbať. Musíme ich neustále ubezpečovať aby sa nebáli.

Práve pohyb zlepšuje hojenie zlomeniny, prekrvenie tkanív, odtok tekutín. Zaťaženie kostí zlepšuje ukladanie vápnika. Keď pacient s končatinou nehýbe, začne opúchať, je studená, bolestivá. Tento stav sa volá algodystrofický syndróm.

Liečba je jednoduchá – cvičenie. Pri algodystrofickom syndróme intenzívne. Takže po sňatí sadry nohu alebo ruku nešetríme, ale rozhýbavame. S rukou sa snažíme robiť jednoduché domáce práce. Na nohu pomaličky pristupujeme, alebo ju aspoň pokladáme celou plochou na zem. Samozrejme všetko s mierou, nie je vhodná vysoká záťaž. Treba ju postupne zvyšovať.

Hojeniu zlomenín môžeme pomôcť ideálne vysokofrekvenčnou magnetoterapiou. Výhoda je, že s dá aplikovať aj cez sádrovú dlahu. Kontraindikovaná je ak bola zlomenina operačne spevnená kovovými materiálmi. Vtedy využívame vysokointenzívnu laseroterapiu.

Ak chcete urýchliť rehabilitáciu po zlomenine, neváhajte sa u nás objednať na www.fyzioactive.sk/rezervacie

Kontaktujte nás