MUDr. Linda Králiková
odborná lekárska diagnostika a rehabilitačná liečba

Deti a prvé topánky

Linda Králiková

Často sa ma pýtate, kedy a akú obuv má dieťa nosiť, keď začína chodiť. Píšem vlastné názory, na základe pozorovania detí, pacientov a vedomostí, ktoré som sa naučila počas rokov štúdií a praxe od mojich učiteľov.

V prvých mesiacoch, kým dieťa ešte nechodí, sa nedoporučuje žiadna obuv. Žiadne topánky v kočíku, ako často vídam. Optimálne je, ak je dieťa bosé. Jasné, keď je zima tak má mať nôžky ochránené. Ale napríklad aj úzke ponožky ovplyvňujú senzitivitu – vnímanie chodidla. To isté platí, aj keď dieťa štvornožkuje a začína sa stavať. 

Pocity z chodidiel pri postavovaní sa, stoji a chôdzi sú extrémne dôležité stimuly pre mozog. Vďaka tomu dieťa cíti aký je povrch – akú má teplotu, drsnosť, mäkkosť/tvrdosť, sklon atd.. Následne mozog vyhodnocuje ako musí vyvažovať telo, ako majú dostupovať nohy, čo majú robiť ruky, kam sa majú pozerať oči a otočiť hlava. Toto sa ukladá do pamäte.

Doma najlepšie ak dieťa topánky vôbec nemá. Kedže väčšinou všetci majú podlahy, preto je vhodné dať na ne aspoň malé protišmykové koberčeky – na miesta kde dieťa najviac chodí. Samozrejme všetko treba brať s rozumom, ak je dieťaťu zima na nohy, tak mu ponožky dáme.

Keď ideme von a dieťa už chodí po vonku samostatne, vhodné sú topánočky ktoré majú ohybnú, tenkú a mäkkú podrážku. 
Najčastejšie tomu zodpovedajú barefoot topánky, “capačky”, ale už sa polepšili aj v iných firmách ? Dôležité je to vyskúšať. 
Topánky, ktoré sú tvrdé, neohybné pôsobia ako ortézy či sadrové dlahy sú dobré akurát na znehybnenie chodidla. A to nechceme.

Ak má dieťa možnosť vonku behať po tráve na boso, je to to najlepšie čo môžeme pre neho urobiť. Jasné, že nebudeme dieťa nútiť takto chodiť keď je chladno, mokro alebo je tam riziko skla alebo iných nebezpečných predmetov. 

Mýtus, že dieťaťu sa nevyvinie klenba ak nebude mať topánky s podporou klenby: dieťa má do 3-4 rokov prirodzene “plochú” nohu. Hovorí sa “fat foot is not flat foot” Je to tým, že je tam tukový vankúšik a klenbu akoby “skryje”. Na správny vývoj klenby je dôležitá pohybová aktivita a správne obúvanie a chôdza na boso ?

Ak má dieťa už naozaj problém s nožičkami – najčastejšie vbočené nôžky, alebo už plochonožie, je dobré obuv striedať. Na dlhšiu chôdzu, prechádzku mu dať obuv s klenbou, alebo vložkou. Ale nemalo by to nosiť stále, teda doma, v škôlke alebo škole.

Ako môžete doma stimulovať nožičky? Na plávanjúce podlahy dajte aspoň na frekventované miesta protišmykové koberčeky/podložky. Nedávajte dieťaťu ponožky. Najlepší je pohyb po prirodzenom povrchu – tráva, kamienky, piesok…Na doma si však môžete vyrobiť “senzitívny chodník”. Nápadov je na internete veľmi veľa. Stačí si dať vyhľadať toto spojenie do googlu 🙂 Fantázii sa medze nekladú. Môžete chodníček vyrobiť s Vaším dieťaťom a stráviť tak zábavné chvíle.

Kontaktujte nás